úterý 3. května 2016

Démon jménem SED

Obávám se, že po uctívání guru Evy Kiedroňové mne budete mít po přečtení tohoto článku za totálního magora.


Když jsme s holkama začaly chodit na ty nejrůznější rizikové poradny a rehabilitace, začala jsem se zajímat o to, jak s nimi manipulovat, co je pro ně dobré a co ne. Na některé věci mohou být odlišné názory, je ale věc, na kterou jsem našla názory veskrze jednotné - dokud si dítě samo nesedne, nesmí být posazeno (stejně tak s chůzí - nezkoušet chodit, dokud to dítě nezvládne samo). Kromě toho, že jsem to vyčetla na chytrých internetech, tak je mi to vtloukáno u každého specialisty. V rizikovce, na rehabce, i u pediatričky, máme to napsané jako poučení i v polovině lékařských zpráv. Člověk docela snadno nabyde dojmu, že tím, že dítě posadí dřív, než to samo zvládne, mu způsobí doživotní těžkosti a nevratná poškození. Přiznám se bez okolků, že je pro mě sed jakýmsi strašákem a dávám docela velký pozor, aby holky ani chvíli nikde neseděly. Buzeruji tím většinu příbuzenstva, čímž si jistě zajistím doživotní oblibu. 

Zejména u generace našich rodičů, v níž bylo zcela v pořádku pětiměsíční dítě vypodložit polštáři a koukat, jak si hezky hoví v sedu, nebo si ho posadit na klín, je to docela složité.

Problém nastává s tím, že jsem pochopila, že si nestačí jen tak sednout. Že i ten sed musí být "správně provedený". Že třeba když si dítě sedne v jídelním lehátku z pololehu, tak to "neplatí". Správně by to mělo zřejmě probíhat přes šikmý sed. Ten samozřejmě obě moje holky zcela ignorují. 
Adélka "sedí" v kleku - když třeba klečí u televizního stolku, kecne si zadkem na zem a v podstatě sedí. Anička se teď posledních pár dní natlačuje do sedu zajímavým způsobem - péruje a posouvá zadek dozadu tak dlouho, až sedí. 



Například v tomto článku (ano, vím, je to jen pitomý modrý koník) jsou oba způsoby sedu, jak je holky provádějí, škrtnuty jako nesprávné. Super, no. A Áďa má ještě navíc i blbě vytočený patičky, takže je všechno špatně. 

Prase aby se v tom vyznalo, vůbec nevím, jestli moje děti sedí nebo ne, jestli sedí dobře, nebo ne - a jestli ne, tak co s tím mám asi tak dělat. Navíc - je otázkou času, kdy na mě někdo z příbuzenstva vytáhne, že si teda holky už může posadit na klín, vždyť sedí - a můj argument, že nesedí správně, už je asi definitivně ujistí o mé pošahanosti. Navíc kvůli tomu, že holky vlastně ještě nesedí, odkládám i přesun z hlubokých korbiček do sporťáku, což mi poslední dny zajišťuje bohatý přísun adrenalinu, protože se Adélka v hluboké korbě nudí, nespí v ní dokud není k smrti unavená, a namísto toho v ní klečí, staví se a je otázkou času, kdy se pokusí z ní vyskočit. 

Nemůžu se zeptat ani v rizikovce, nebo na rehabce, protože jsme do poradny objednaní až za měsíc. 
Jsem z toho všeho fakt zmatená a nevím, jestli by v některých případech nebylo lepší nevědět, nečíst, nezajímat se. 


4 komentáře:

  1. Ony všechny ty diskuzní fora a poradní kroužky jsou myslím někdy spíše na škodu.. vždyť až do naší internetem a informacema přehlcené generace si maminky taky nějak poradily, řídily se spíše selským rozumem než chytrýma příručkama a myslím že jejich děti vyrostly bez nějaké újmy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem to teda tolik neřešila, podle mě záleží na tom, jak staré je dítě, jak dlouho a jak často je "v sedu" - něco jiného je půlroční mimino podložené polštářem na dvouhodinovou procházku jako když jsme my byli malí a něco jiného je, když 9měsíční dítě, co už si pomalu sedá samo bude chvilku sedět někomu na klíně nebo v jídelní židličce.

    OdpovědětVymazat
  3. A jak to teda řešíš? To pořád holky držíš na ruce jako "miminka", když s nima potřebuješ někde sedět? To se nechají? Já si to teda neumím představit, to by mi asi upadla ruka. Vašík si tak nějak sám řekl, prostě chtěl sedět. Jak jsem ho dala na ruku, propínal se mi do luku, vztekal se, řval. Jak jsem si ho posadila na klín, byl spokojený. Samozřejmě tam netrávil celý den, ale vždycky chvíli. A to podle mě ničemu neublíží. Do sporťáku musel v půl roce, protože do korby se nevešel. Měl ho teda úplně naležato a pak jen v první lehce zvýšené poloze, víc nic, dokud neseděl. Ale taky byl spokojenější. Abys zabránila vyskočení holek z korbičky, pořiď si klasické kšíry. Já je mám teď i ve sporťáku, aby si mohl Vašík sedět jak chce a nebyl uvázaný těma popruhama, co tam jsou, protože ty ho do sedu nepustí. A je fakt v kočárku mnohem spokojenější.
    Jinak já tedy ty příručky nečtu záměrně. Skoro bych řekla, že když mi někdo řekne "Kiedroňová doporučuje to a to", tak už na to začínám být alergická. Nic proti ní, ani proti nikomu, kdo se tím řídí. Ale abych všechno tohle dodržovala, musela bych se zbláznit. Já se fakt řídím selským rozumem a tím, co si Vašík žádá. A to, že jsem si ho občas posadila na klín, mu neuškodilo v tom smyslu, že by si sám neuměl sednout. Už to umí a sedí krásně. Teď je jeho největší zábava skákat někomu na klíně. Když si ho chci pochovat, začne hned skákat. Chtěl by to asi dělat celý den. A jak mu mám jako zabránit? A znamená to, že se pak nenaučí chodit nebo bude chodit špatně? Já nevím, snad ne, ale určitě mu v tom bránit nedokážu...
    Nechci ti nijak radit, to vůbec, jen píšu svůj názor. Veř prostě svému instinktu, protože ty jediná víš, co je pro tvé děti nejlepší. Ale takhle se tím užírat a dohadovat se s veškerým příbuzenstvem? Zkus tomu nechat trochu volnější průběh a uvidíš, že ti bude líp ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nedržím je v náruči "na mimino", to třeba Aďa z duše nesnáší. Jsou třeba na klíně, ale nesedí na něm, ale jsou v takovém pololehu v klubíčku.
      To, co popisuješ, je klasika, o které se právě v souvislosti se sedem často mluví - jakmile jednou dítě sed pozná, začne ho vyžadovat, je v něm spokojené - má dobrý rozhled atd.
      A zrovna sed nemám načtený od Kiedroňové (už ji taky tolik nežeru :-D), ale jak jsem psala v článku - je mi to vtloukáno do hlavy při každé návštěvě doktora - pediatričky, doktorky v rizikové poradně, na rehabilitacích. Když se k tomu přičte to, že i informace z internetu se nesou ve stejném duchu, tak jsem prostě došla k názoru, že tak, jak to dělám, to dělám správně.
      Samozřejmě neříkám, že to, že by se dítě posadilo dřív, než to samo umí, by ho zabilo - ostatně posazovaní jsme byli téměř my všichni a přežili jsme - to je ostatně argument generace mých rodičů.

      Ale každý je kompetentní rodič sám za sebe a pečuje o děti tak, jak cítí, že je to správné, a já rozhodně netvrdím, že tak, jak to dělám, je jediný správný způsob.

      Vymazat